DSB Bank is al jarenlang failliet maar het bedrijf boekte vorig jaar toch een riante nettowinst van €174 miljoen. Ook voor het lopende jaar wordt winst verwacht maar wel minder dan vorig jaar.
Dat DSB failliet is en toch winst maakt, is het gevolg van de structuur van de onderneming. Mensen hebben veel langlopende leningen afgesloten bij DSB (met name hypotheken); die leningen lopen gewoon door en de failliete bank ontvangt dus maandelijks aflossingen en rentebetalingen.
Omdat er echter weinig kosten worden gemaakt (er werken nog maar 24 mensen) resteert er winst.
Meevaller
Daarnaast had DSB vorig jaar een mooie meevaller door de verkoop van verzekeraars die bij DSB behoorden. De klus van de curatoren is voorlopig nog niet voorbij. Er staat nog €3,8 miljard aan leningen uit die in de loop van de komende jaren langzaam worden afgelost.
De opbrengsten van het bedrijf worden gebruikt om de schulden van het failliete bedrijf verder af te lossen. Pikant is dat Dirk Scheringa die DSB oprichtte en groot maakte tot het bedrijf enkele jaren geleden met veel geraas instortte, tot de schuldeisers behoort. Of de voormalig bankier ooit een uitkering zal krijgen, is nog onduidelijk.
Nieuwe naam
Overigens zal de naam DSB langzaam gaan verdwijnen. De naam is besmet, zo vinden de curatoren. Er komt een nieuwe naam in komende maand (’Finqus’) om – zo stellen de curatoren – ,,de verstandhouding met de debiteuren van de resterende 74.500 leningen verder te normaliseren’’.