Het hebben van spaargeld is één van de belangrijkste manieren om betalingsproblemen te voorkomen. De hoogte van het inkomen is niet direct van invloed op het ontstaan van geldproblemen.
Het overgrote deel van de mensen met betalingsproblemen, ongeveer 70 procent, heeft minder dan 1.000 euro spaargeld. Dit blijkt maandag uit onderzoek (pdf) van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder ruim veertienhonderd respondenten.
Het instituut roept mensen op een buffer van spaargeld te creëren. Het advies is om maandelijks 10 procent van het inkomen opzij te zetten. Nu zet ongeveer 40 procent van de huishoudens maandelijks een vast bedrag opzij.
Impulsieve houding
Andere belangrijke kenmerken die de kans verhogen dat iemand betalingsproblemen krijgt, zijn een impulsieve houding, een slechte administratie, een focus op de korte termijn en het ontbreken van een financiële opvoeding.
“Mensen die planmatig met hun geld omgaan, krijgen minder snel financiële problemen dan mensen die dat niet doen”, aldus het Nibud.
Door één keer in het jaar inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, kunnen mensen al een overzicht krijgen. Volgens het Nibud heeft 45 procent van de huishoudens nog nooit een dergelijke begroting gemaakt.