Het coronavirus veroorzaakt naast ziekte ook het omvallen van bedrijven. Vooral in Azië slaat het virus toe. Door de groeiende onzekerheid op Aziatische markten is de verwachting dat er in Zuidoost-Azië 4,2 procent meer faillissementen zullen zijn. Voor Nederland is een toename van 3 procent de verwachting.
Vorig jaar gingen er 4300 bedrijven falliet. Dat is een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2018. Nu gaat het bedrijf uit van 4500 bedrijven. Vorig jaar was er al onzekerheid rond brexit en het handelsbeleid van de VS, nu komt het coronavirus daar nog eens bij.
“Het is vooral een trendbreuk”, zegt econoom Theo Smid. “De afgelopen vijf jaar zagen we de faillissementen steeds dalen. Die daling lijkt nu voorbij, sinds vorig jaar nemen de faillissementen weer toe. Dat kan het begin zijn van een conjunctuuromslag.”
Waar het heen gaat is volgens Smid nog niet te zeggen. “Iedere stijging is reden tot zorg, maar vergeleken met 2012 of 2013 valt het nog best wel mee. We zitten echt nog niet in een crisisscenario”, zegt Smid. Alles hangt af van hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt. “Het kan nu nog onder controle worden gebracht. Dan zorgt het hoogstens voor een tijdelijke economische dip, de schade valt dan mee. Maar als het virus zich verder blijft verspreiden kan het een half procent van ons bbp halen. Dat klinkt als weinig, maar is heel aanzienlijk”, zegt Smid. “Je hebt het dan al snel over een halvering van de economische groei”, benadrukt de econoom.
De stijging van faillissementen is vooral te wijten aan externe factoren. De problemen in de Duitse maakindustrie, het grillige handelsbeleid van de VS en de brexit-onzekerheid zorgen dat de export klappen krijgt. In Nederland zelf is de situatie relatief stabiel met een lage werkloosheid, krappe arbeidsmarkt en lichte stijging van de koopkracht. Bron Atradius