De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) zou mkb-klanten tijdens de financiële crisis onder druk hebben gezet om meer aan ze te verdienen.
Een deel van de kleine ondernemingen zou daardoor failliet zijn gegaan. Dat meldden de BBC en Buzzfeed News op basis van documenten die een klokkenluider heeft gestuurd.
Uit de documenten wordt opgemaakt dat personeel bij de bank werd gestimuleerd om bedrijven te vinden die “uitgeknepen” konden worden.
De bank wordt ervan beschuldigd ondernemingen te snel bij bij een speciale afdeling te hebben geplaatst voor bedrijven die financiële problemen hebben. Eenmaal bij deze afdeling moesten de ondernemers hogere rentes of zelfs boetes betalen.
En ook wordt er geschreven over belangenverstrengeling. De vastgoedtak van de bank zou informatie krijgen van deze speciale afdeling over panden van onvermogende ondernemingen. Zo blijkt ook uit de documenten dat bedrijven die eenmaal bij de afdeling geplaatst zijn, dat de panden tegen extreem lage prijzen opgekocht werden door de bank.
Reactie
RBS ontkent in een reactie te hebben aangestuurd op het faillissement van deze klanten. Wel geeft de bank toe tijdens de financiële crisis niet aan de eigen standaarden te hebben voldaan.
Toezichthouder FCA begon drie jaar geleden al een onderzoek naar de kwestie. Britse politici riepen de financiële waakhond maandag dan ook op de bevindingen van dat onderzoek snel openbaar te maken.