Als je een vordering hebt op een debiteur die failliet is gegaan, dan is het goed om te weten dat er een verschil is tussen een vordering op een failliete rechtspersoon en een failliete natuurlijk persoon.
Als je te maken hebt met een failliete rechtspersoon, dan is het na beëindiging van het faillissement klaar. Het enige wat u nog kunt doen is de btw over het niet betaalde gedeelte van uw vordering terugvragen bij de belastingdienst.
Is de debiteur een natuurlijk persoon?
Bij een faillissement van natuurlijke personen is dat anders. Na het faillissement herkrijg je als schuldeiser, behalve bij omzetting naar de schuldsanering, weer het recht om je vordering te incasseren. Jij of je incassopartner kan dus weer proberen je vordering te incasseren.
Wacht hier overigens niet te lang mee. Je vordering kan namelijk verjaren. Belangrijk verschil hierbij is wanneer er in het faillissement al dan niet een verificatievergadering is gehouden.
Incasso en verjaring na de verificatievergadering
Wanneer in een faillissement uitgekeerd kan worden aan concurrente schuldeisers dan wordt een zogenaamde verificatievergadering gehouden. In deze vergadering wordt gecontroleerd of de ingediende vorderingen kloppen. De schuldenaar kan vorderingen betwisten en schuldeisers kunnen elkaars vordering betwisten. Wordt je vordering niet betwist, dan wordt je vordering geplaatst op de lijst van erkende vorderingen en ontvang je het gedeelte van de vordering dat betaald kan worden.
Het voordeel van deze erkenning is dat het niet betaalde gedeelte van de vordering pas 20 jaar na vastlegging van de verificatievergadering in het proces-verbaal verjaart.
Het proces-verbaal van de verificatievergadering levert bovendien een executoriale titel op. Het is dus niet meer nodig dat je nog eens naar de rechter stapt.
Incasso en verjaring na opheffing bij gebrek aan baten
Is het faillissement opgeheven bij gebrek aan baten (dat wil zeggen dat de kosten van het faillissement hoger zijn dan de opbrengsten) dan moet je als schuldeiser echter opletten. De verjaring loopt namelijk door tijdens het faillissement en hierdoor is je vordering voor je het weet verjaard. De meeste vorderingen verjaren namelijk na vijf jaar.
Wat als je vordering tijdens het faillissement zou verjaren? Je hebt na het opheffen van het faillissement bij gebrek aan baten nog 6 maanden de tijd om de verjaring te stuiten. Snelheid is daarom geboden want het kan zo maar zijn dat de schuldenaar op dat moment geen verhaal biedt, maar dat kan enige jaren later best anders zijn. Stuur een stuitingsbrief altijd aangetekend en bewaar het ontvangstbewijs. Dit bewijs heeft u nodig als uw debiteur zich op verjaring beroept.